Hrana za bolji vid

uto 23. ožujak, 2010.

Hrana koju jedemo ima izravan utjecaj na naše zdravlje, psihičko kao i fizičko. Na primjer, neka hrana jača naše kosti; neka poboljšava naše raspoloženje, dok nas druga čini zdravima. A postoji i hrana koja pomože poboljšati naš vid. Izbor prave hrane osigurava uzimanje onih vitamina i minerala koji su neophodni za dobar vid. Konzumiranje takve hrane, kombinirano s vježbama za oči, može napraviti čudesa za vaš vid. U nastavku je naveden popis hrane koja je dobra za vid i može dovesti do poboljšanja vida.


Mrkva
Vrlo bogata vitaminom A. Dok smo bili djeca, govorili su nam “mrkva je dobra za vid”. Beta karoten je tvar koja se pretvara u vitamin A u ljudskom tijelu. Ovaj vitamin pomaže preoblikovati masnoću u energiju. Pola šalice kuhane mrkve sadrži četiri puta preporučen dnevni unos vitamina A. Beta karoten je također snažan antioksidans učinkovit u borbi protiv nekih oblika raka. Pomaže u održavanju površine sluznice očiju i dišnih, mokraćnih i intestinalnih puteva. Vitamin A također pomaže održati intgritet kože i sluznice membrana koje funkcioniraju kao barijera za bakterije i viruse.

Tijelo za pretvaranje beta karotena u vitamin A treba masnoću, dovoljnu razinu cinka i željeza zajedno s čistom vodom. Navedeno je potrebno kako bi se izbjeglo da karoten prođe kroz tijelo bez učinka.

Ribe hladnih voda (sardine, bakalar, skuša, tuna, losos)
Ribe hladnih voda odličan su izvor DHA, koja pruža strukturnu podršku staničnim membranama, a preporučuje se kod suhih očiju i očuvanje vida. Osim što sadrži visoke razine omega-3 masnih kiselina, losos je bogat vitaminima A i D, koji ga čine jednom od najpopularnije hrane za poboljšanje vida. Ovi prehrambeni sastojci ne pomažu samo u poboljšanju zdravlja očiju, već povećavaju i vaše moždane snage. Samo 2-3 porcije svježeg lososa u vašem tjednom meniju donose veliku korist.

Jaja
Bilo da su kuhana ili pečena, uključivanje jaja u vašu prehranu je korisno za vaše oči. Žumanjak sadrži nekoliko esencijalnih nutrijenata i proteina koji vas održavaju zdravima. Osim toga, sadrži i lutein, cistein, sumpor, esencijalne masne kiseline, B vitamine i cink koji su čimbenici održavanja cjelokupnog zdravlja vaših očiju. Spojevi koji sadrže sumpor štite leću oka od stvaranja katarakte.

Borovnice, grožđe
Ove namirnice sadrže antocijan, koji poboljšavaju vid noću. Čaša puna borovnica, džem od borovnica, ili 100 mg borovnica dodatak je koji bi trebao poboljšati adaptaciju na tamu u roku od 30 minuta.

Tamna čokolada
Vid se može poboljšati i konzumacijom tamne čokolade. To je zato što ona sadrži flavonoide koji pomažu u zaštiti krvnih žila očiju, jačajući rožnicu i leće. Međutim, pobrinite se da je tamna čokolada čista u svom obliku i da sadrži najmanje 60% ekstrakta kakaa, kako biste stekli najveću korist.

Češnjak, luk
Bogat sadržaj sumpora u češnjaku čini ga idealnom hranom za poboljšanje vida. Velike količine sumpora pomažu u jačanju leća i čine ih otpornijima. Najbolji dio o češnjaku je da daje okus jelima i doprinosi zdravlju čitavog tijela.

Špinat, kelj i zeleno lisnato povrće
Sigurno ste stotinu puta čuli svoju majku kako vas informira o prednostima zelenog lisnatog povrća. Iako ovo može zvučati kao ponavljanje, popis hrane koja poboljšava vid bio bi nepotpun bez spominjanja zelenog lisnatog povrća. Ono sadrži visoke razine antioksidansa luteina i zeaksantina, koji su bitni za zaštitu očiju. Lutein, žuti pigment, štiti od oštećenja od sunca i od plavog svjetla.

Dodaci:

Vitamin A i beta-karoten
Vitamin A predstavlja obitelj vitamina i igra važnu ulogu kod vida, rasta kostiju, reprodukcije, stanične diobe i diferencijacije stanica (proces u kojem stanica odlučuje što će postati). Beta karoten je tvar koja se pretvara u vitamin A u ljudskom tijelu.

Vitamin A je važan za održavanje dobar vid, posebno noću kad pomaže našim očima da se prilagode mraku. Vitamin A također pomaže u borbi protiv infekcija, čuva zdravu kožu i kosu, i podržava rast kostiju.

Vitamin C
Vitamin C je važna strukturna komponenta za jačanje kapirala i izgradnju kolagena. Održava oblik rožnice, posebno u slučajevima infekcije, a podržava i borbu protiv slobodnih radikala u cijelom tijelu. Vitamin C je drugi najčešći antioksidans u lećama, te sprječava razvoj katarakta, bilo zbog izloženosti suncu ili zbog drugog oksidativnog stresa.

Kompleks B vitamina
Ovi vitamini su neophodni za funkcioniranje živaca. Stanice retinalnih receptora šalju sve svoje poruke preko živčanih vlakana u očni živac, te u mozak. Ovi vitamini održavaju brojne živce i tjelesne aktivnosti.

Alfa-lipoička kiselina
Ovo je jako važan živčani stabilizator koji pomaže dijabetičarima i pacijentima s glaukomom kod zaštite preostalih vlakana očnog živca.

Lutein
Lutein i drugi karotenoidi su vrlo važni za oči. Mrkva je dobra za dnevni vid, a lutein i zeaxantin su važni za zaštitu središnje mrežnice (makule) od plave i ultraljubičaste svjetlosti. Oralno uzimanje luteina ili konzumiranje špinata mogu povećati razinu luteina u mrežnici.

DHA
Ova kiselina, sa šest nezasićenih dvostrukih veza, obuhvaća 30% dobrih masnoća koje se nalaze u mrežnici, mozgu i nadubrežnim žlijezdama. Primarni izvor ovih kiselina je u algama i ribama hladnih voda, poput tune, skuše, lososa i srdele. Ljudi su otkrili da uzimanjem ove važne masnoće, koja stabilizira stanične membrane cijelog organizma, mogu lakše slijediti predmete na udaljenosti te da im je poboljšana koordinacija ruka/oko.

N-Acetil Cistein
Ovo je glavna komponenta u proizvodnji glutationa. Glutation proizvodi i otpušta jetra, i to je glavni antioksidans u lećama očiju. Stanični enzimi – glutation reduktaze, superoksid dismuteze i katalaze, su primarni slobodni radikali unutar naših stanica. Glutation pomaže utvrditi i zaštititi mnoge strukture u našem tijelu uklanjanjem toksina iz tijela.

Magnezij
Magnezij je važan kod provođenja živaca i proširuje krvne žile. Magnezij prije spavanja, 400-500 mg, je važan za održavanje protoka krvi do očiju i mozga kod starijih osoba s makularnom degeneracijom ili dijabetesom.

Krom, selen i cink
Važni su kod regulacije šećera u krvi. Cink igra ulogu u mnogim enzimima prisutnima u mrežnici.

Gingko Biloba
Ova biljka koristi se tisućljećima za oči i probleme središnjeg živčanog sustava. Poznata je kao selektivni cerebro-vaskularni dilator i čini se da povećava cirkulaciju u zadnjem dijelu oka.

Silimarin
Ovo je osnovna komponenta čičkovog mlijeka. Silimarin je glavna podrška jetri i jedini poznati tretman za kronični aktivni hepatitis i alkoholnu cirozu. Jetra je ključni organ za oči jer su svi vitamini koji otapaju masnoće pohranjeni tamo. Vitamini B se aktiviraju u jetri. Oko je podvrgnuto jarkom svjetlu tijekom dana i važni sastojci za njegov popravak su pohranjeni u jetri. Kada je jetra preopterećen, to može ugroziti vid.


Pošalji prijatelju    |    pročitano ( 22154 )

<< Natrag