Stolica - makeover

pet 21. kolovoz, 2009.

Sigurno imate stari zgodan komad namještaja
u koji se spotičete i ne znate što bi s njime,
neugledan je no žao vam ga je baciti.
Uz samo nekoliko poteza možete ga pretvoriti u vlastiti dizajnerski uradak i ponos vaše dnevne sobe.

Uradi sam:

  1. Uvećaj Ova odbačena stolica je zanimljivog izgleda i dobre kvalitete, izrađena od punog drveta a sjedište je napravljeno od ratana. Za preuređivanje uvijek birajte komade koji su vrijedni vašeg truda, dakle nije bitno ako su prašnjavi ili neugledni no moraju biti čvrsti stabilni komadi a još k tome ako imaju neki zanimljivi detalj kao rukohvati u kolonijalnom stilu kao kod ove stolice, pravi je gušt obnavljati ovakve predmete.
  2. Stolicu prvo temeljito operite vodom, posebnu pažnju pridajte rukohvatima i naslonu. S ratanom treba nježno, dovoljno ga je prebrisati, i ukloniti dijelove koji su slomljeni ili strše.
  3. Na redu je brušenje. Prije lakiranja uvijek je potrebno pripremiti podlogu koja mora biti suha i nemasna, Budući da su nogari stolice neravni teško ćete mogu izbrusiti mašinom. Stolicu prvo izbrusite grubljim papirom a zatim gdje je potrebno pređite finijim brusnim papirom.
  4. Uvećaj Za lakiranje odaberite kvalitetni zaštitni lak za drvo i metal. I ovaj puta zaobiđite uobičajene smeđe crne ili bež boje. Unesite dašak u svoj prostor i posegnite za srebrnom, zlatnom ili bakarnom bojom, nema te stolice koja neće zasjati nakon ovakvog premaza. Ako vam se čini da se neće stilski uklopiti u vaš stan varate se. Odabirom prave nijanse svaki tan će ovakvim sjajnim komadom dobiti veseli akcent i razbiti monotoniju. Srebrne boje postoje od njezno svjetlucave svjetle do tamne guste granitne koja se odlično slaže sa svježim bojama kao što su narančaste žute ili ljubičaste. A zlatna može biti od žuto zlatne, kao kosa Merlinke do boje starog zlata koja je graniči sa svjetlosmeđom, a ona se lijepo usklađuje sa zemljanim bojama. Ja sam odabrala mat srebnu boju.
  5. Prostor zaštitite folijom, uzmite odgovarajuću zaštitnu odjeću, ako ste manje spretni potrebne su i rukavice. Lak se teško skida sa šiški pa ako ne želite hodati tjednima okolo sa ultra nemodernim prednjim pramenom, posegnite za kopčicama ili kapom za kupanje. Nek si susjedi misle. Kistovi posuda i razređivač neka budu pri ruci.
  6. Nanosite boju u sve zakutke jer se podloga ne smije vidjeti, osim ako ne želite pohabani štih no o tome neki drugi puta. Danas se bavimo glamurom. Ako je boja pregusta, kist umočite u razrjeđivač no nemojte pretjerivati kako se ne bi boja razlijevala i sušila se u kapljicama
  7. Uvećaj Nakon lakiranja stolicu ostavite nekoliko dana na prozračnom mjestu neka se dobro osuši
  8. Nakon što ste odabrali mjesto u stanu u kojem ćete izložiti vaš uradak, pozabavite se odabirom jastuka. Uz ovakve boje najbolje odgovaraju podatni materijali od baršuna i svile, starinski reljefni uzorci, a na njima također može biti zlatne ili srebrne boje. Resice i bogate bordure su također dobrodošle.
  9. Ovakve stolice će također sjajno izgledati na terasi punoj cvijeća ili u vašem omiljenom kutu za opuštanje i meditaciju, i svako vas jutro podsjećati na vašu kreativnost!

Erika T.

Pošalji prijatelju    |    pročitano ( 3143 )

<< Natrag